Gabi Gabi Author
Title: Ministrul francez de Externe: Masacru fără precedent în Congo
Author: Gabi
Rating 5 of 5 Des:
Un masacru fără precedent în Africa are loc chiar în aceste zile în, estul Republicii Democrate Congo. Şocanta declaraţie îi aparţine minist...

Un masacru fără precedent în Africa are loc chiar în aceste zile în, estul Republicii Democrate Congo. Şocanta declaraţie îi aparţine ministrului francez de Externe, care a plecat vineri seară în zonă împreună cu omologul său britanic. Uniunea Europeană face eforturi pentru convocarea unui summit regional care să pună capăt violenţelor.

Ţara cunoscută, o vreme, sub numele de Zair, una din cele mai mari din Africa, a căzut pradă anarhiei încă din anii '90 ai secolului trecut. Două războaie civile succesive au izbucnit în provinciile Kivu de Nord şi de Sud, unde s-au desfăşurat şi luptele din ultimele zile. Cel de-al doilea război s-a încheiat în 2003, cu un bilanţ înspăimântător: cel puţin 300.000 de victime directe şi alţi trei milioane de morţi în urma foametei şi epidemiilor.

Tulburările au continuat şi în anii următori. În luna august, rebelii conduşi de un fost general au trecut la ofensivă şi au pus pe fugă armata guvernamentală. Soldaţii au săvârşit nenumărate jafuri, violuri şi omoruri. Numărul refugiaţilor din zonă se apropie de un milion, dar unele din taberele lor au fost jefuite şi incendiate de trupele ambelor părţi.

Diplomaţii europeni i-au convins pe rebeli să înceteze focul, dar situaţia rămâne tensionată. Sub presiunea Uniunii Europene, preşedintele Republicii Democrate Congo şi cel al ţării vecine, Rwanda, au acceptat vineri să ia parte la o conferinţă care ar putea aduce pacea aşteptată de foarte multă vreme.

About Author

Advertisement

Trimiteți un comentariu

 
Top